PERİYODİK BAKIM

Periyodik bakım, araca belli sürelerde yapılması gereken koruyucu nitelikteki bakımlardır. Periyodik bakımın mahiyeti en başta aracınızın kilometresine göre değişmekle beraber, aracınızın filtrelerinin ve motor yağının değişimi tüm araçlar için temel hizmettir. Bu hizmetin yanı sıra aracınızın kilometresine, yıpranmışlık düzeyine göre ve içinde bulunulan mevsime göre birtakım periyodik bakım hizmetleri bu kapsamdadır.

Periyodik Bakım Hizmetlerimiz

  • Yağ değişimi
  • Yağ filtresi değişimi
  • Hava filtresi değişimi
  • Yakıt filtresi değişimi
  • Ateşleme bujileri kontrol ve değişimi
  • Buji kabloları kontrolü
  • Isıtma bujileri kontrol ve değişimi
  • Soğutma sistemi kaçak kontrolü
  • Antifriz kontrolü ve değişimi
  • Yakıt boruları genel durum ve kaçak kontrolü
  • Debriyaj balatası kavrama kontrolü
  • Vites geçişleri kontrolü
  • Hidrolik yağ kontrolü
  • Ön takım kontrolü
  • Fren kontrolü
image_09
image_01

ELEKTRİK İŞLEMLERİ

Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte otomobillerin elektronik aksamları gittikçe artmakta ve komplike bir yapıya dönüşmektedir. Bu durum ortaya karmaşık arızalar ve sorunlar çıkarabilmektedir. Bünyemizde çalışan ustalarımız yılların deneyimi ile hizmet verirken, teknolojik yeniliklere ve yeni bakım tekniklerine vakıf durumdadırlar.

BOYA İŞLEMLERİ

Işıklar Otomotiv küçük bir çizikten, komple boyanacak bir otomobile aynı üstün özeni gösterir. Çünkü İster yeni ister eski olsun her otomobil hakkındaki ilk izlenimi boya ve kaporta belirler. Diğer hizmetlerimizde de olduğu gibi boya hizmetinde de yeni nesil yöntemler uygulanır. Boya öncesi sterilizasyon ve temizlik sağlanarak aracınız boya için hazır hale getirilir. Boya aşmasına gelen otomobiller vakumlu ortamda boya uygulamasına tabi tutulur. Farklı boya katmanları, uygulanacak boya özellikleri göz önünde bulundurularak en uygun ısıl ortamda yapılır.

EGZOZ İŞLEMLERİ

Egzoz sistemi de kullanıma bağlı olarak içeride gaz kalıntılarının asitliliğinden, dışarıda ise sudan kaynaklanan bir deformasyona maruz kalmaktadır. Sıcaklık sürekli değişmekte, bazen oldukça yüksek seviyelere erişmektedir (özellikle de kısa mesafelerde, önemli sıcaklık değişimlerine maruz kalmaktadır). Tüm bu sebeplerden ötürü, egzoz hattının ve sabitleme noktalarının farklı bölümleri kırılabilir.

akü

AKÜ

Akü Bakımını Nasıl Yapıyoruz?
Herhangi bir işlem yapmadan önce:

  • Akü yüzeyinde pislik bulunmamalıdır.
  • Akü kutusunda çatlak bulunmamalıdır.
  • Kutup başlarında oksitlenme olmamalıdır.
  • Elektrolit seviyesi plakaların 1-1,5 cm üzerinde olmalıdır.

AKÜ BOŞALMASI (DEŞARJ)

Akü Boşalması İşlemini Nasıl Yapıyoruz?
Bütün aküler, depolandıklarında zamanla deşarj olmaya başlar. Buna kendiliğinden deşarj denir. Deşarj olma hızı aküden aküye değişiklik gösterir. Bu durumda aküden aküye bağlantı ( jump-start) işlemi yapılmalıdır. Akü ile ilgili her hangi bir probleminizde Işıklar Otomotiv servisi hizmetinizde bizimle iletişime geçebilirsiniz.

kaporta

KAPORTA GÖÇÜK

Kaporta hasarları geleneksel tamir yöntemleriyle onarıldığında boyanın bozulmasına neden olur. Tekrar hasarlı bölgenin boyanması gerekir. Bu durum özelikle araç satılırken yapılan kontrollerde araçta hasar oluştuğu algısı yaratır. Aracın ikinci el değerinin düşmesine neden olur. Bu tip bir durumdaysanız bizimle iletişime geçmeniz halinde güvendesiniz demektir.

NEDEN Mİ ?

Işıklar Otomotiv servislerinde artik bu şekilde oluşan hasarları özel ekipmanlar kullanarak, aracın boyasını bozmadan ilk günkü haline getiriyoruz. Geleneksel yöntemlere göre çok daha uygun fiyatlara gerçekleştirilen bu onarım esnasına aracınızın üzerindeki parçalar sökülmeden, orijinalliği bozulmadan ihtiyacınız karşılanmış olur Böylece aracınız da değer kaybetmez.

FREN

Fren sisteminin bakım ve onarımı yalnızca otomobil için değil, kullanıcı için de hayati önem taşıyan bir unsurdur. Bu nedenle uzman eller tarafından yapılması gerekir. Işıklar Otomotiv bünyesindeki ustalar, gerek teorik gerek uygulama bilgisine sahip oldukça deneyimli kişilerdir. Otomobillerde diskli frenler ve tambur(kampana) frenler olmak üzere 2 ayrı fren sistemi görülür. Birincisi araçların çoğunda görülen tiptir, ikincisi ise sadece eski modellerde mevcuttur. Fren pedalına bastığınızda, bir ana silindir hidrolik basınç uygular ve bu basınç fren hidrolik yağı vasıtasıyla lastiklere kadar yayılır. Böylece otomobili durdurmak için gereken kuvvet uygulanmış olur.

fren

Fren Balataları

Balatalar için özel bir dikkat gerekir. Zira frene bastığınızda aşınmadan etkilenen ilk unsur balatalardır. Balata aşınması fren disklerinize kalıcı zarar verebilir ya da daha da kötüsü, ani fren anında aracınızın kontrolünü kaybetmenize sebep olabilir.

Fren Diskleri

Bu diskler de frenlediğiniz anda en çok kullanılan unsurlardan biridir. Diskler aşınmışsa, balatalar gerektiği kadar basınç uygulayamazlar. Her balata değişikliğinde disklerinizi de kontrol ettiriniz ve aşınma durumlarına baktırınız.

Fren Kaliperi

Kaliper, balataları tutmaktadır. Frenlediğiniz anda, balataları disklere doğru bastırır. Dolayısıyla kaliperin de durumunun kontrol edilmesi çok önemlidir.

El Freni

Diskli ya da tambur(kampana) frenlerin aksine, el freni gergin bir tel vasıtasıyla, lastikleri anında bloke eder. Bunların çalışmadığı durumlarda bütün fren sisteminizin gözden geçirilmesi gerekecektir.

Fren Hidrolik Yağı

Bu yağ çok yüksek ısılara dayanıklı olmalı, kaynamadan çalışmasını sürdürmelidir. Fren yağı aracınızın en az motor yağı ve suyu kadar önemlidir ve zaman içinde yenilenmesi gerekir. Bu yenileme işlemi disk ya da balatalar değiştirilirken ya da en fazla her 30 000 km’de bir yapılmalıdır.

ABS ve EPS

ABS ani frenleme anında, tekerlerin net bloke olması oranını düşürür ve dolayısıyla yol tutuşu azalmaz. EPS de otomatik olarak gezingeyi düzeltir ve çok hızlı girilen bir virajda gaz akışını azaltır.

MOTOR ARIZALARI

  • Ateşleme olmaması,
  • Düşük devirde çalışma ya da stop etme,
  • Motorun zor çalışması, ya da hiç çalışmaması,
  • Motorun aşırı titreşimle çalışması,

gibi motor arızaları meydana gelebilmektedir. Söz konusu arızaların incelenmesi ve arızanın giderilmesi için çoğu zaman farklı yöntemler vardır. Bu yüzden aracınızı niteliksiz kişilere teslim etmek yerinde deneyimli ustalar ile çalışan bizler gibi daha kurumsal firmalara getirmeniz sizin yararınıza olacaktır.

MOTOR ARIZALARI

Arabanızda kullanılan yağın iki temel içeriği vardır: Baz Yağ ve Katkılar. Baz Yağ, Motor yağının hayati fonksiyonunu yerine getirmesini sağlamakta, yani motorun işleyen aksamını yağlayarak sürtünmeden doğan aşınma ve kırılmalara karşı motorunuzu korumaktadır. Katkılar ise motor yağının mevcut özelliklerini iyilileştirmek ve bazı yeni özellikler katmak için vardır. Baz yağ tek başına motorunuzu korumak için yeterli olmayabilir. Bir motor yağının çok çeşitli çalışma koşullarında çeşitli fonksiyonları yerine getirmesi için çeşitli katkı maddeleri eklenmelidir. Deterjan/Dispersan katkılar, Pas ve Korozyon önleyiciler, Antioksidanlar, Aşınma önleyici katkılar, Viskozite düzenleyiciler ve akma noktası düşürücüleri bunlardan bazılarıdır.

AMORTİSÖR

Amortisörlerin, her 20.000 km.de bir kontrol edilmesi olası kazalara karşı can ve mal güvenliğinin sağlanması bakımından önemlidir. Aracınızı bize getirin, Işıklar Otomotiv çalışanları aracınızın ihtiyacına yönelik çalışmayı size bildirsinler. Her 20.000 km’de bir bakım yaptırmak amortisörleri değiştirmek gerektiği anlamına gelmez. Ancak yıpranmış amortisörler kesinlikle tamir edilemez. Amortisörü tamir etmek güvenliği % 100 riske atmak demektir. Amortisörün sadece 1-2 parçası veya keçesi değiştirilerek tekrar kullanıma sunulması mümkün değildir. Bir amortisörün kullanım ömrünü azaltan başlıca olumsuz faktörler arasında; aşarı yüklemeyi, hatalı sürüş tekniğini, kötü yol şartlarını ve araçların süspansiyon sistemlerinde bilinçsizce yapılan modifikasyonları sayabiliriz.

Amortisörleri aşınmış olan araçlarda şu ortak özellikler görülmektedir ;

  •  Lastiklerin erken aşınması ve bu nedenle yolla olan temasın kesilmesi
  • Yan rüzgârlardan olumsuz etkilenme
  • Frende dalma ve fren mesafesinin uzaması
  • Virajda savrulma
  • Islak zeminde kızaklama
  • Sürücü yorgunluğu
  • Araçtaki sarsıntı nedeni ile parlayan farların karşı sürücü görüşünü bozması

Servis Bölümü İlgili Mail Adresleri

© Copyright 2019 Tüm hakları saklıdır.